Alexsey Etmanov
Alexsey Etmanovin esitelmä
Illanvieton tanssit
Klubi Pannuhuone
Lahjan luovutus
Matti Laakson malja
Nevan risteily
Pannuhuone Viipuri
Pietaria Nevalta iltavalaistuksessa
Piskarjovin muistohautausmaa
Seminaari Syyriasta

Pietarin matkalta poimittua 10 - 13.10.2013

 

Työpaikkojen rauhantoimikunnan järjestämä seminaarimatka Pietariin keräsi taas linja-autollisen aktiiveja ympäri Suomea. Metalli74 jäseniä oli neljä henkilöä. Viipurissa kävimme Pannuhuone nimisellä rockklubilla kyselemässä kuulumisia. Sak.n Jyväskylän alueen paikallisjärjestö oli mukana järjestelyissä, kun saimme Rauhan Helmiä konserttiin naisyhtyeen esiintymään klubilta pari vuotta sitten. Yhtye oli nimeltään No Comments. Kantaaottavia sanoituksia löytyi heidän soittamasta musiikistaan. Klubia pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Rauhan Puolustajat ja työpaikkojen rauhantoimikunta ovat olleet mukana kunnostamassa klubin tiloja.

Perjantaina tutustuimme Kätilöopistoon sekä yhteen terveyskeskukseen. Koulutus on ajanmukaista, mutta tilat eivät välttämättä täyttäisi kaikkia normeja, toisaalta onhan meidänkin sairaaloissa homeongelmia.

Tämän jälkeen kävimme vielä kuuntelemassa MPRA.n, eli Venäjän autoteollisuuden alueittenvälisen ammattiliiton puheenjohtajan Alexey Etmanovin kuulumiset tämän hetkisestä metallityöläisten tilanteesta. Asiat etenevät, mutta tuskastuttavan hitaasti Alexeyn mielestä. Hankaluuksia on esimerkiksi saada jäseniä. Fordin tehtaaltakin oli irtisanottu nelisensataa henkilöä. Venäjällä liiton jäsenyys on tehdaskohtaista, joten MPRA- liittoon kuuluvat Fordilta irtisanotut menettävät myös jäsenyytensä. Venäjällä voi tapahtua ammattiyhdistys aktiiveille mitä tahansa, kuten Etmanov itse hyvin tietää, hänelle tuli esimerkiksi tappouhkauksia ja hänet yritettiin pahoinpidellä kotiovellaan muutama vuosi sitten sen takia kun hän yrittää kohentaa työväestön asemaa.

Lauantaina oli päivällä seminaari Syyrian tilanteesta. Kaksi alustajaa, jotka edustivat Venäjän virallista kantaa. Kysymyksiä herätti kemialliset aseet ja kuka niitä oikein käytti. Putin ja Obama nokittelivat aseellisesta selkkauksesta, johon lopulta Venäjän taholta tehtiin esitys, jolla molemmat suurmiehet säilyttivät kasvonsa. Obama pystyi perääntymään. Kuitenkin molemmat maat myyvät aseita Lähi-Itään. Öljy on ratkaiseva tekijä. Novaja Gazetan toimittaja oli myös paikalla kertomassa, mistä tavallinen kansa on kiinnostunut. Työttömyys ja eläkeiän nosto huolettaa myös Venäjällä. Novaja Gazeta harjoittaa ns. tutkivaa journalismia, toimittajan mielestä nykyiset vallanpitäjät ovat unohtaneet kansan. Aivan sama tulee mieleen meidän valtaeliitistä, he elävät aivan eri maailmassa myös Suomessa.

Illalla vietettiin perinteinen illanvietto paikallisten isäntien kanssa, jossa hyvän ruuan ohessa kohotettiin malja Turkulaiselle postimiehelle, Matti Laaksolle. Hän täytti kesällä 90 vuotta. Hän on ollut mukana Rauhanpuolustajissa alusta lähtien. Hän lupasi olla toiminnassa niin kauan kun älli pelaa. Niin teräviä havaintoja häneltä tuli, että hän on mukana vielä monta vuotta.

Sunnuntaina ennen kotiin lähtöä suoritimme vielä perinteisen Piskarjovin hautausmaalla käynnin. Se on Leningradin piirityksen muistohautausmaa. Yhdeksän sadan päivän piirityksessä kuoli noin 400000 siviiliä nälkään ja sairauksiin. Ikuinen tuli palaa paikalla, jonka ääressä voi hiljentyä ajattelemaan sotien kauheuksia, joissa siviilit kärsivät aina eniten. Ammattiyhdistysliikkeen arvoihin kuuluvat myös rauhan ajatukset, joita pitää tuoda näkyville.